Dziś o godzinie 9:00 rozpoczęła się zbiórka krwi w Centrum Kultury w Gdowie, która trwać będzie do godz. 13. Z radością obserwujemy jak zgłaszają się pierwsze osoby. Widać, że mieszkańcy gminy Gdów pomaganie mają we krwi! Mamy nadzieję, że podobnie jak poprzednio pracownicy Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Krakowa będą mieć dużo pracy, a chętnych do podzielenia się bezcennym darem nie zabraknie. Przypomnijmy, że podczas poprzedniej zbiórki 12 osób oddało łącznie ponad 5 litrów krwi. Zachęcamy wszystkich, którzy chcą i mogą oddać krew, by podzielić się bezcennym darem. Jeśli tylko chcesz i możesz, weź udział w akcji.
Organizatorem zbiórki krwi jest Centrum Wolontariatu w Podolanach, a współorganizatorami Gmina Gdów, Centrum Kultury w Gdowie i Ochotnicza Straż Pożarna w Gdowie.
Jak przygotować się do oddania krwi i jej składników?
-
Dobrze się nawodnij. Wypij minimum 2 litry płynów w ciągu 12 godzin przez donacją.
-
Około 1 godzinę przed oddaniem krwi zjedz posiłek. Unikaj tłustych potraw.
Czego nie jeść przed oddaniem krwi?
- tłustego mleka, śmietany, masła, majonezu
- jajek
- tłustego mięsa i wędliny (kiełbasa, pasztet, parówki)
- tłustych ryb (łosoś, makrela)
- ostrych przypraw
- fast food-ów (chipsy, frytki, hamburgery)
Co jeść przed oddaniem krwi?
- chudy ser biały
- chude wędliny (drobiowe)
- pieczywo
- mleko, zupy mleczne, makarony, owsiankę, płatki śniadaniowe, ryż, kaszę
- owoce, warzywa
- miód, dżem, powidła
- ryby, chude mięso gotowane, chudą wołowinę, drób
-
Unikaj wysiłku fizycznego. Dobrze się wyśpij przed dniem oddania krwi.
-
Pamiętaj! Nie spożywaj alkoholu w ciągu 24 godzin przed donacją.
-
Jeśli masz pod opieką osobę nieletnią, zapewnij jej opiekę innej osoby, abyś mógł bezpiecznie oddać krew lub jej składniki.